Skip to main content

Cotswold Architects make great progress on Bloxham extension and remodel

12 Nov '19

Bloxham renovation
Roof joists

Situated in the beautiful Oxfordshire village of Bloxham, our client’s home was picturesque, but not suitable for modern family living. There was a limited amount of space for socialising and the kitchen was deemed too small for entertaining. Our Cotswold architects were called in to design a transformation that would comfortably house a family for years to come.

With views towards the Grade I listed church with its 14th Century tower and spire, it was vital that the extension and alterations to the outhouses would not interfere with the outlook, yet were still spacious enough for the client’s needs. Our architects came up with an ingenious design, reducing the mass of the kitchen extension by incorporating a stepped sedum roof, creating a viewpoint of wildflowers and grasses. This blends seamlessly with the stepped roofs of the existing village properties.

Internally the house was to be remodelled and refreshed. The existing terrace and workshop would be redesigned to create a garden studio, and externally the driveway was to be augmented and a two-bay garage built. The planners were naturally going to be strict, given the close proximity to the church, but they found our design sympathetic to the surroundings and planning was approved first time.

The build has gone from strength to strength, and as our Cotswold architects are providing a full architectural service for the clients it has been wonderful to pay the site regular visits and watch the progress evolve. The internal renovations are largely completed, with finishing touches to the decoration nearing completion. The kitchen extension roof has been installed and is ready to be screed, and the tanking to the existing games room has completed.

With completion now in sight, the true perspective of the build has been revealed. The galley kitchen area, which existed, now provides excellent cool storage for food, while the extension opens up the space with high ceilings and natural light, making a perfect entertaining area. The garden studio also makes use of natural light with three sides of floor to ceiling glazing, allowing clear views of the garden, bringing the outside in. With a featured terrace it is perfect for relaxing in all year round. 

We will keep you up to date on the build as we complete and look forward to showcasing photos of the perfect blend of old and new.

Thinking of your own extension or remodel? Contact our Cotswold architects with your ideas.