Skip to main content

Cotswold architects re-design Granborough bungalow

14 Apr '20

Cotswold Architects redesign bungalow

The clients approached our Cotswold architects in the hope of redesigning their bungalow, located in the village of Granborough, within the Buckinghamshire countryside. The bungalow was a single-storey dwelling of approximately ninety meters squared, however alongside the ancillary buildings there was a total build footprint of one hundred and twenty-five meters squared. It was hoped that our architects would be able to utilise this footprint by knocking down the existing buildings and replacing them with a two-storey family home and workshop.

 

Our Cotswold architects set to work designing a modern home that would accommodate the clients’ needs, whilst passing planning. It was vital that the property blended in with the streetscape without appearing too ostentatious or too much of a ‘statement’. Planning was passed for a home which didn’t exceed the current build footprint and whilst the proposed was to be a storey taller, it was felt that it was similar in size to surrounding two storey homes, and therefore suitable for the village.

 

We are thrilled to announce that work concluded on this new home at the end of February and the clients have now moved into their beautiful property. Walking through the front door, visitors are greeted by a double heighted ceiling, looking up to the glazed wall which expands all the way to the roof, creating a light, bright and welcoming space. From the entrance hall there are doorways into a more formal living room and a cloakroom with W.C. At the end of the hall, the area expands to form a fantastic open plan family room, kitchen and diner with dining room table and integrated breakfast bar. The space forms an L shape with sliding doors leading onto a stunning terrace, perfect for summer evenings. A skylight to the family area adds to the sense of light throughout the design.

 

Upon reaching the first floor, the sense of height and light continues with the landing also opening up onto the vast glazed wall. From this landing are three double bedrooms, a study and family bathroom along with the master suite with dressing room and ensuite bathroom. Each room has been designed with vaulted ceilings to make best use of the head height.

 

This property is the perfect example of a modern family home within a village location; internally there is plenty of space for both socialising and for working or studying. Externally there are nods to the existing property in the area, much of the house is built from red brick as are the neighbours’. However, modern additions have been added, alongside the glazed wall above the front door, there is a spectacular area of timber cladding which will weather and wear with time to create beautiful tones, reflecting the surrounding natural elements and the characteristics of the client’s adjoining stables and horse arena. The property has been designed to be in keeping with eco-friendly technologies, creating an efficient home now, but one that is also easily adapted in future as further eco-friendly advances are made.

 

Perhaps you could benefit from an extension or remodel? Why not contact our Cotswold architects to discuss the options available to you?