Skip to main content

Contemporary architecture, Oxfordshire

Our client wanted us to create two designs showing how he could transform his 1970s bungalow into an impressive and contemporary home. We presented him with two beautiful options. Read on to see which he chose.

Client brief
In mid-2019 our client was keen to overhaul his property and really give it an exciting contemporary design. Situated in Tubney, Oxfordshire, and surrounded by multi-million-pound houses, the 1970s L shaped brick bungalow was situated on a beautiful plot of land protected by towering trees. Yet the dated property just wasn’t up to scratch and lacked elegance or flow.

Our client asked us to create two designs showing how he could transform the bungalow into an impressive home, turning it from four to five bedrooms with a detached garage.

The process
We came up with two contemporary architecture sketch schemes showing the client our suggested options. We were able to demonstrate cost savings through using the existing foundations, keeping the line of the existing building and adding to it. Another option was to completely demolish the house and start afresh but based on our ideas, we didn’t feel demolition to be the answer. We also had to consider restrictions in the local area stating a limited build volume to the site of no more than 50% being added to the current house.

Our first design featured an impressive driveway with stunning views of the property from the road. Vehicle access takes visitors to the back of the site rather than the front as before - now arriving to south facing private gardens and a dramatic entrance. Our designs included a second storey cantilevered oversailing structure adding drama and views of the beautiful wooded areas on-site. We also flipped the building to include first floor living with views of the tree canopy with more natural light, and vistas of the garden at the south and forest to the north. A double-height entrance space was also a key element to this design with a circular oculus in the roof drawing the eye up into the home.

The second option looked to pair back and simplify the design whilst still creating a fantastic contemporary piece of architecture with all the amenities of the first scheme: first-floor living, five bedrooms – three with en-suite, Butler’s pantry, utility boot room, games room, raised terrace area outdoors, and a low-level sheltered terrace space, wine cellar, walk-in wardrobe, central fireplace, cinema room and triple garage. Upstairs there is an outdoor seating area and downstairs, a sheltered outdoor space joins up the front and back gardens, allowing light to filter through to the north-facing area of the garden

The connection to the garden was key in both schemes. Being surrounded by beautiful large mature trees we looked to take advantage of this and design axial views around them. The grand oak tree was visible above and through the cantilevered protrusion when driving into the site, and the tall Scots pines formed a focal point when walking down the main corridor of the bedrooms. These connections really helped to sell the scheme to the client by offering a wonderfully designed home and grounds.

The results
Our client prefers our second design which is less daring yet still beautiful and elegant, nonetheless. We are currently refining this contemporary architecture design in keeping with the client’s requirements, and will move forward with the planning application for this beautifully contextually home when the design is finalised.