Skip to main content

Planning Permission Gained by Oxford Architects for Modern Games room

17 Sep '18

The Old Rectory and Modern Games Room

The Old Rectory is a beautiful, substantial family home within the curtilage of a Grade II listed church. The owners approached our team of Oxford architects with the hope of improving the property through the addition of a games room. It was largely believed that the house, although grand, felt somewhat removed from the generous garden, being positioned to the rear of the space, and that a social area within the grounds would allow the family to take full advantage of the scenery.

Planning constraints

Given the location of The Old Rectory we were aware that we needed to be sensitive to the surroundings. Upon visiting the property, it became apparent that the existing detached garage alongside the dwelling would make the most appropriate location for the new games room. The garage was not in keeping with the surrounding buildings, neither The Old Rectory itself or Smith’s cottage, a modern detached ancillary property, located to the north of the grounds. The garage had been constructed from concrete blocks, rendered, and with concrete tiles to the roof. It was thought that by demolishing the garage and building the games room on the existing site it would minimise disruptions to the main property while works took place, utilise the land that had already been built upon, and minimise the impact the proposal has on the surrounding area.

Design

Our team of Oxford architects proposed a scheme that carefully mixes a traditional style with the contemporary. The main structure will be constructed with materials which reflect those of the main house; traditional stone with clay tiles to a pitched and hipped roof. This form is then sliced through with modern interventions, for example the powder coated aluminium glazed sliding doors in dark grey offsetting vast areas of glazing. The games room will be connected to the main house with a glazed walkway accessed via the Old Rectory kitchen from the existing back door. The highlight of the games room will be the double height space and mezzanine level, filling the room with natural daylight through the proposal of modern roof lights.

Outcome

We are thrilled to announce that planning was gained and we are now very much looking forward to work beginning on site.

Been inspired by this project? Our team of approachable Oxford architects would be delighted to discuss any extension or renovation ideas you may have. Please do not hesitate to contact us.