Skip to main content

Central Oxford townhouse

Extensive architectural refurbishment and extension in Oxford Conservation Area

Client brief
The owners of this four-story, prime-residential property in the Oxford Conservation Area, approached our team of Oxfordshire architects requesting a more contemporary, family-friendly living space. They wanted to increase the bedroom sizes and improve their bathroom facilities. The architectural brief requested a larger, more modern kitchen/diner area that would integrate with the garden, whilst remaining in keeping with the front of the property.

The process
We designed and developed a three-story extension that used the side and rear spaces of the property, whilst maintaining access. The extension has been designed to be hidden away from the street; it does not impact upon the front elevation and it maintains the current streetscape.

The result
The entrance hall has been opened up using glass, providing wonderful views as well as easy access to the garden. The side extension connects to the entrance hall and re-configures the ground floor, giving the home a more natural flow.  

The existing conservatory was replaced with the rear extension which gives the kitchen a central position within the building. It features bi-folding doors, providing all-year enjoyment of the outdoors.

Upstairs, the property extends outwards over two further floors, giving additional bedroom and bathroom space whilst remaining in keeping with the existing home. The extension itself is a bespoke and contemporary addition, with glass and natural materials, such as larch cladding, helping to break up the brickwork, and defining the old from the new.

News updates