Skip to main content

Extension to listed home near Hook Norton

 

Client brief
Our client approached us for support having already enlisted the help of an architects practice and not being completely satisfied with their designs. The listed building they own dates back to the 1700’s and they asked us to remodel the existing dining space, create an improved kitchen and utility area and replace the old run-down conservatory with something more imaginative and inspiring. 

The process
Instead of the classical pastiche infill that was previously suggested, our designs create a new chapter in the life of this listed building in a modern and bold interpretation, clearly defining the evolution of the building but most importantly preserving the character of the existing. The designs update the property to meet the current needs and aspirations of the client by connecting the building and gardens as a whole, with the kitchen forming the heart of the home. 

Thrilled with our ideas, the clients gave us the go-ahead to seek planning permission from the local authority. The clients were particularly impressed with the modern approach we had taken that was inspired by the building’s ironstone. This provides a rich contrast to their listed home. The proposed extension seamlessly links two buildings together using a gull wing inverted roof, opening up views towards the garden and bringing light into the space. 

The existing single storey extension to the rear of the property creates a division in the garden with a formal garden to the west and an informal working yard to the east. Our proposal opens the property up and forms a connection between these two spaces while the design retains and reflects the identity of both sides. Rainbow zinc cladding complements the existing traditional ironstone. This has been softened with the use of timber to the inside of the splays that accentuate the views. Zinc is a highly durable long lasting material that will weather well and the colour can be adjusted to suit the more orange hues of the local ironstone. The building design responds to all the different constraints of a listed building and manages them in a clean and cohesive manner, forming a jewel-like building solution within this historic property.

The result
Planning approval and listed building consent was obtained without any issues in 2016 due to the care we took with the designs and the chosen materials. Our clients are delighted with how easy the process has been and the creativity of the designs. The project is now at the tendering stage and the technical designs are well underway. We look forward to seeing this project come to fruition and believe our clients and future owners will be delighted with the final result.