Skip to main content

New house in Oxford

Unoccupied bungalow makes way for a stylish, architecturally designed residence

Client brief
Currently home to an unoccupied bungalow built in the late 1960s, our clients’ brief was based on demolishing this existing building to create a stylish, architecturally designed residence in its place.

The process
Given the site’s location in Oxford we were aware of the limitations when designing the proposed development. Being surrounded by existing properties, it was important that the new house would not overlook the other residences, reducing the impact in particular on the western boundary due to the public constraints. The main mass of the property therefore, has been carefully positioned along the eastern boundary where both trees and hedges are located to retain privacy. As the site has surrounding neighbours we have conquered the potential problem of blocking light by designing the proposed build in a ‘T’ shape. The ‘T’ shape plan allows the dwelling to extend to within 1.2m of the fenced boundary, which ensures that this element of the structure does not impose on the neighbour’s right to light, missing the indicative 45-degree line from the neighbour’s ground floor window. As well as the unusual shape of the property, reduced eaves are utilised on the eastern side of the proposal. Where the site constraints are reduced, the eaves height is increased.

High-quality materials are to be used and include natural timber cladding, either Western Red Cedar or Larch, and dark grey PPC aluminium for the doors, windows and rain water goods. The cladding will help soften the design and emphasise the front entrance. The external walls will be rendered in off-white render.

The size of the new design shall be in keeping with that of the surrounding properties. It is a two-storey house with a gross internal area of 160m2. Upon entering the property you are situated within a central circulation space. From this area, access to all the major rooms on the ground floor is possible, including the kitchen, dining, living room, utility, WC and study spaces. A centrally positioned staircase accesses the first floor where a family bathroom and four bedrooms are located. Two of the bedrooms have ensuite bathrooms.

The result
We are delighted to announce that planning has been approved on this new four bedroom house within a residential area of Oxford city. We are excited to have overcome the various constraints within this project and pleased that building can now progress.