Skip to main content

Architectural design and overhaul in Wiltshire

29 Jun '18

Architectural design project

After inheriting this bungalow in Wiltshire, our client approached our team for architectural design to enlarge the living space and create a more user-friendly environment to suit their growing family’s needs. They were hoping to:

  • Extend both the rear and side of the property to create more space within the home
  • Convert the loft to house the family bedrooms
  • Reorganise the downstairs living space, ensuring a better flow to the property whilst keeping high ceilings
  • Utilise a connection with the garden and surrounding countryside

Situated three miles west of the historic market town of Marlborough, the bungalow lies in the rolling hills of the Marlborough Downs, an Area of Outstanding Natural Beauty. Any changes made to existing properties in the area must be undertaken sympathetically to the surrounding landscape. We were sure to keep this in mind when taking our designs to planning. 

From the front elevation, the changes to the property are subtle, maintaining the current charm and character of the existing three-bedroom bungalow. The side elevation is to retain modesty, so it does not overshadow the former structure, only hinting at the more modern exterior situated to the rear with the use of materials to define the old from the new. From the rear perspective, the property is to have a striking, architecturally designed, modern profile. Using corner glazing to the ground and first floor extensions we have allowed the property to protrude further in a light and translucent manner whose scale does not appear out of context. 

Utilising the larger living area, created with the addition of side and rear elevations, we have been able to design a family-friendly home. The new downstairs space incorporates a bedroom, study, playroom, bathroom, wet room, formal living room, family room, larger kitchen and dining room. The issue with the change in levels between the inside of the property and the outside space has been addressed by lowering the level of the family living room. The upstairs conversion allows a further three bedrooms, one with walk-in wardrobe and ensuite bathroom. With thanks to the large areas of glazing, the plan is both light and airy and gives spectacular views to the garden and the countryside beyond. The garden has been equally as sympathetically designed with new terrace areas landscaped to ensure a desirable balance between inside and out. 

The planners appreciated our careful and considerate architectural design and approved the plans drawn up. Work has now begun on the project, with the roof now removed in preparation for the loft conversion. We look forward to seeing the proposed develop over the coming weeks.